Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а Съединените

...
Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а Съединените
Коментари Харесай

Франция прекрати помощта за Нигер

Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а Съединените щати заплашиха да създадат същото, откакто тази седмица военни водачи оповестиха, че са свалили демократично определения президент Мохамед Базум.

Това заключи Агенция Франс Прес.

Нигер е една от най-бедните страни в света, която съгласно Световната банка получава близо 2 милиарда $ годишно публична помощ за развиване.

Нигер е и основен сътрудник в региона на сигурността на западни страни като Франция, някогашна колониална мощ, и Съединени американски щати, които го употребяват като база за напъните си за преодоляване на ислямисткото въстание в района Сахел в Западна и Централна Африка.

Нигер е седмият по величина производител на уран в света, като преди този момент е бил считан за най-стабилната страна измежду няколко нестабилни съседи.

Чуждестранните съдружници на Нигер досега отказваха да признаят новото военно държавно управление, ръководено от военачалник Абдурахаман Тиани, доскорошен шеф на президентската армия, който в петък бе разгласен за държавен глава.

Базум не се е чувал от началото на четвъртък, когато беше затворен в президентския замък, макар че Европейският съюз, Франция и други страни настояват, че към момента го признават за законен президент.

" В допълнение към незабавното преустановяване на бюджетната поддръжка, всички дейности за съдействие в региона на сигурността се преустановяват за неопределен срок с неотложен резултат ", съобщи в изказване ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Френското външно министерство съобщи, че Франция е спряла с неотложен ефект цялата помощ за развиване и бюджетната поддръжка за Нигер. То упорства за бързо възобновяване на конституционния ред, като отпред още веднъж застане определеният президент Базум.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР